> «Рудомайн» започаткував діалог з мешканцями Кривого Рогу без посередників – Rudomain

«Рудомайн» започаткував діалог з мешканцями Кривого Рогу без посередників

У Кривому Розі відбулася знакова подія — зустріч, яка стала початком діалогу між провідним підприємством міста «Рудомайн» та місцевими жителями. Мета – запобігти поширенню паніки та спростувати фейки, які поширювали серед містян так звані екоактивісти, що й стало причиною конфлікту на основі екологічних питаннь.

З екскурсією в «Рудомайн» у Кривому Розі прийшли також представники медіа. «Після всіх цих гучних подій у Кривому Розі, пов'язаних з екологією, а зокрема й ситуації щодо кар’єру. Який розробляє «Рудомайн», народний депутат Олена Криворучкіна вирішила організувати платформу. Її мета – виключити з цього процесу посередників, так званих екоактивістів. Прізвища вголос ніхто не називав, але всі зрозуміли, що йдеться про Василину Нікульнікову, Антона Петрухіна та Миколу Колесника», – розповів  журналіст Кирило Вольний.

Окрім журналістів, участь у заході взяли місцеві жителі, менеджмент підприємства, Держекоінспекція.

«Люди, яким у вуха вкладали, як все погано, змогли самі подивитися на реальний стан речей та поставити запитання свої керівництву тощо. Отже, зустріч пройшла дуже плідно. Люди, які прийшли туди, були приємно здивовані тим, що на підприємстві дійсно дотримуються всіх необхідних заходів щодо викидів та захисту довкілля. Головна проблема – це пил. Вони подивилися, як це все відбувається, як регулярно поливають  машинами спеціальними ґрунт, як закривають ці насипи продукції спеціальним агроволокном, щоб із них не летів пил», – повідомив журналіст.

Головний інженер підприємства Сергій Генкуленко відповів на всі запитання присутніх

За результатами зустрічі було виключено посередників, налагоджено комунікації та прямий контакт між людьми та підприємством.

«Підприємство готове робити все для того, щоб ця проблема розв'язувалася. Це була атака на «Рудомайн». Крім того, стало зрозуміло, що не лише через це підприємство у місті пилюка», – розповідає Кирило Вольний.

Місцеві разом із екоінспекцією домовилися, що проведуть позапланові перевірки не лише «Рудомайну», вона вже запланована. Також проінспектують підприємства, які розташовані поряд із «Рудомайном».

Зокрема, у Держекоінспекції наголосили, що більшу частину викидів здійснюють інші підприємства, які розташовані поруч.

Також представник Держекоінспекції у Кривому Розі Олександр Скакальський зазначив, що була здійснена перевірка «Рудомайну» через скарги, які надходили від місцевих. Підприємство повністю погодилося усунути всі недоліки, які вказані у приписі від Держекоінспекції. Приблизно на січень-місяць планується повторна перевірка вже того, як були виконані саме ці приписи.

За словами Олени Криворучкіної, ця зустріч стала початком, який ознаменував прямий контакт, прямий діалог.

«Це діалог між місцевими та депутатами, між місцевими та керівництвом підприємства. Якщо раптом у людей виникатимуть питання або якісь претензії – тепер вони мають прямий контакт, пряму можливість без посередників і псевдоактивістів одразу звертатися безпосередньо до підприємства. Зараз це стало таким логічним завершенням», – сказала вона.

Вона також зазначила, що місцеві «екоактивісти» вдавалися до інформаційних спекуляцій.

«З одного боку ми маємо стан довкілля, який погіршується не лише внаслідок діяльності одного підприємства. З іншого боку – це спекуляція. Спекуляція на екологічних правах криворіжців, на репутації підприємства. Тобто є купка людей, які заради своєї вигоди маніпулюють думкою, наводять неправдиві факти та створюють суперечності між громадою та підприємством. Ключовим завданням було створення комунікаційної платформи між представниками громад, обранців від Кривого Рогу, які покликані забезпечувати нормальний стан довкілля, та керівництвом підприємства, а також між контрольним органом – Держекоінспекцією. Ми не дамо шансу піаритися на ситуації та зловживати нею заради власної вигоди. Люди на власні очі переконалися в нормах, яких дотримується підприємство», – підсумувала нардепка.

Начальник Відділу державного екологічного нагляду (контролю) промислового забруднення Держекоінспекції Кривого Рогу Олександр Скакальський наголосив, що підприємство насправді йде назустріч.

«Є така ситуація, що якщо підприємство не пускає з перевіркою на свою територію екоінспектора, то воно платить смішний штраф у розмірі 760 грн. Тобто, по суті, все, що б ми могли зробити, то це виписати штраф підприємству у розмірі 760 грн, і нічого б не змінилося. А підприємство йде назустріч та, крім того, пустило до кар’єру людей», – розповів він.

Керівництво «Рудомайну» задоволено зустрічею, але шкодує, що не всі активні мешканці міста, які були незадоволені діями компанії, були присутні.

«Виникла дивна ситуація, коли ті, хто більш за все кричав про екологічні порушення з боку підприємства, відмовився на наше запрошення та не прийшов, щоб поговорити за нами без посередників та отимати відповіді на будь які питання», — був здивованний головниц інженер компанії Сергій Генкуленко.

«Ми завджи відкриті до діалогу та готові відвопідати на питання небайдужих до єкологічних питаннь кріворіжців», — підвів підсумок зустрічі директор «Рудомайну» Володимир Колос. 

ІНШІ НОВИНИ