> «Рудомайн» інвестує $100 млн в Долинський гірничо-збагачувальний комбінат – Rudomain

«Рудомайн» інвестує $100 млн в Долинський гірничо-збагачувальний комбінат

Компанія «Рудомайн» заявила про готовність до запуску масштабного інвестиційного проекту — будівництва Долинського гірничо-збагачувального комбінату. «Рудомайн» та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості підписали меморандум, згідно з яким буде реалізовано цей проект.

Потужність Долинського гірничо-збагачувального комбінату складатиме 12,5 млн тонн на рік з перероблення вхідної залізної руди й до 3 млн тонн на рік з випуску готової продукції — залізорудного концентрату з масовою часткою заліза загального 65-68%, а також залізорудних окатишів з масовою часткою заліза загального від 63 до 66%.

Сира залізна руда буде поставлятися з кар'єрів Південний і Північний Саксаганського родовища, які розробляються компаніями «Рудомайн» і «Українська гірничодобувна компанія».

Підприємство розміститься в межах Державного підприємства «Дирекція Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд» (КГЗКОР) західної частини м. Долинська Кіровоградської області. Період від стадії проектування до запуску гірничо-збагачувального комбінату — 4 роки.

«Під час візиту на КГЗКОР потенційним інвестором було презентовано проєкт, який має реанімувати підприємство. Загальний об’єм інвестицій може скласти щонайменше 100 млн доларів. Сподіваюся, що ситуація зі стратегічним для України підприємством найближчим часом вирішиться позитивно та надасть нового подиху для населення міста Долинська», — зазначив віце-прем'єр та міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Він зазначив, що підприємство створювалося за міжнародної кооперації ще за радянських часів і мало стратегічне значення, проте зараз перебуває у кризовому стані. Втім воно є єдиним виробником послуг водопостачання та водовідведення для Долинської і припинення його діяльності призведе до екологічної катастрофи. За словами Олега Уруського, розвиток підприємства можливий у державно-приватному партнерстві.

Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Марія Чорна вважає, що цей проєкт вигідний для області: «Основне – це податки, які отримає Кіровоградщина. Друге — соціальна складова: комбінат має майно – лікарню, профілакторій, будинок культури тощо, які могли б перейти у комунальну власність і ними користувалася б Долинська громада».

«Для запуску комбінату треба залучити більш ніж 100 мільйонів доларів інвестицій. 450 мільйонів гривень витратимо на погашення попередніх боргів. Частина грошей – нашого підприємства, частина — кредит. Але це не тільки бізнесовий, але й соціально орієнтований проект, який дасть поштовх до розвитку міста Долинська. Це — майже 37 млн доларів податків та зборів до бюджету, створення 1500 нових робочих місць та залучення нових жителів та спеціалістів у місто, понад 1 млн доларів на фінансування соціального розвитку міста», — підкреслив генеральний директор компанії «Рудомайн» Володимир Колос.

   «Ми впевнені, що запуск такого масштабного інвестиційного проекту — це тільки перший крок на шляху відродження промислової потужності міста та області і, як наслідок — процвітання всієї країни. «Перезавантаження» Долинського гірничо-збагачувального комбінату, яке ми ініціювали — це історія відродження та процвітання через інвестиції», — сказав засновник компанії «Рудомайн» Костянтин Караманіц.

КГЗКОР почали будувати у 1985 році. У будівництві, крім СРСР, брали участь Румунія, Чехословаччина, Німецька Демократична Республіка та Болгарія. Після розпаду Радянського Союзу у проекті залишилися Україна, Румунія та Словаччина. Комбінат досі не добудований — його готовність оцінюється приблизно у 70%, на його спорудження вже витрачено понад 1,5 млрд доларів. Із серпня 2021 року віднесений до сфери управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

ІНШІ НОВИНИ